Dünya çapında bir şaka, muziplik ve kandırmaca bayramı olan 1 Nisan’la ilgili en eski kaynak 1539’dan önce ortaya çıkan Flamanca el yazmaları. Bunun dışındaki kaynaklardan kimse pek emin değil. Bu tuhaf kutlamanın doğuşu üzerine bir sürü teori var ancak bir kaynakta aynen şöyle deniyordu: Bunların hepsi de birer muziplikten ibaret olabilir.
Fransızlar mı?
1 Nisan şakasıyla ilgili en popüler teori 16’ncı yüzyıl Fransa’sına dayanıyor. Kral IX. Charles, yılbaşını martın sonundan 1 Ocak’a taşıdığında baharda kutlama yapanlara şaka yapıldı ve bu, 1 Nisan şakası olarak adlandırıldı. Bir diğer teori, yumurtadan yeni çıkmış balıkların nisan başında avlanması geleneğiyle bağlantılı. Zira 1 Nisan’da şaka yapmak “sersem” balıkların bolluğunu kutlama geleneğine dönüştü. Fransızlar 1 Nisan şakasını hâlâ Nisan Balığı olarak adlandırırlar.
Almanlar mı?
Alman kanun yapıcılarının Augsburg’daki önemli buluşması 1 Nisan 1530’da gerçekleşecekti, iptal edildi. Bazı vatandaşlar toplantının yapılacağına dair bahse girmişlerdi. Ancak paralarını kaybeden bahisçilerle enayilikleri yüzünden dalga geçildi. Böylece 1 Nisan’da şaka yapmak gelenek halini aldı.
İngilizler mi?
1 Nisan kutlamasıyla ilgili İngiliz efsanesi Gothamadlı kasabaya dayanıyor. Burada yaşayanlar kralın kasabadan geçmesine engel oluyorlardı çünkü kralın geçeceği yollar kamu malına dönüşüyordu. Kral kasaba halkını cezalandırması için ordusunu gönderdi, ancak askerler kasabaya geldiklerinde deli gibi davranan insanlarla karşılaştı. Aslında akıllı kasaba halkı sadece oyun yapıyordu, ancak kral insanları cezalandırılmak için fazla aptal olduklarına karar verdi.
Hollandalılar mı?
Hollanda İspanya’dan bağımsızlığını savaştan neredeyse 1 yüzyıl sonra kazandı. 1 Nisan 1572’de yapılan kritik bir savaşta Hollandalı isyancılar Den Briel kentini ele geçirdi. Ve savaşın yıldönümünde muziplik yaparak kutlamayı gelenek haline getirdiler.
Doğu Romalılar mı?
Bir grup soytarı İmparator Konstantin’i 1 günlüğüne içlerinden birini kral yapmaya ikna etti. Konstantin, Kugel adlı deliyi 1 Nisan kralı yaptı. Kugel de o günü muziplik günü olarak ilan etti.